tisdag 31 maj 2016

Framsidan

Jag har skrivit om andras framsidor, formklippta klot vid entrén, men inte visat något från vår egen framsida. Den är väldigt liten och vetter mot norr så först nu har det gröna kommit igång, funkior i kruka och en enkel vit sippa. Sippan verkar trivas och förökar sig för varje år. Jag gillar att funkiorna får spela huvudroll och stå i kruka, här blir det lite masseffekt i och med att det är tre större krukor som bara har funkior i sig.








söndag 29 maj 2016

Veckans växt: Akleja

Nu blommar aklejorna. Jag plockar in och sätter i hög glasvas. Så tunna blomblad i en fin klocka. Samtidigt som den har härligt gröna blad som fyller upp i rabatterna tidigt på våren.


söndag 22 maj 2016

Veckans växt: Äppelträd

Det måste vara en av de vackraste blommorna, äppelträdets blommor. Som träd skänker det skugga under sommaren. Och på hösten bjuds vi på vackra och goda äpplen. För oss med radhusträdgård tycker jag fruktträd överlag är bra, även om vi beskär dem är de fortfarande vackra. Här är några bilder från igår kväll. Det är ett Ingrid Marie-träd. I år är det nästan bara blommor och ännu knappt några blad.



lördag 21 maj 2016

Underbara blommor och en skön dag i trädgården

Idag har jag varit ute nästan hela dagen i trädgården. Jag har njutit av att fixa och göra fint. Igår kväll fick jag mail från en annan Linköpingsbloggare Niclas Alsö som har sin blogg hos Blomstertorget. Han frågade om han fick komma hit, det var bästa motivationsfaktorn för mig att hänga ute i trädgården. Nu vet jag inte om, eller när, han kommer, men ett lyft för trädgården blev det i alla fall. Några bilder från dagen.
Mina favoriter som innan var vita har nu blivit svagt rosa. 



Ett Ernst-citat (lite klyschigt men ändå sant) "I det enkla bor det vackra" 

torsdag 19 maj 2016

Vackraste cykelvägen

Jag undrar om jag har Linköpings vackraste cykelväg till mitt jobb. Jag njuter varje morgon. Det är grönt, lummigt och jag har nerförsbacke. Sen cyklar jag längs med Tinnerbäcken vilket gör att det blir en extra skön känsla. Här är några bilder från hur jag har det på morgnarna, dessa är från idag.

Viktoria Grön är en trädgårdsblogg, detta är inte trädgård men definitivt grönt.











måndag 16 maj 2016

DIY - odlarkitt i glasburk

Ellen och jag fick tidigare i våras se denna glasburk i en trädgårdsbutik. Vår do-it-yourself-person här hemma (dvs Ellen) har nu gjort sin egen odlarburk. Kanske kan man fylla på med lite fröer och ge bort till någon som gillar att odla?

Om ni har några fler DIY-tips som ni gjort vore det jätteroligt om ni ville tipsa mig, antingen som kommentar eller genom att maila ett foto, så lägger jag ut det på bloggen.

Jag ska försöka fixa en viktoria-grön-epost till bloggen, under tiden kan ni som har min vanliga epost använda den.

söndag 15 maj 2016

Veckan som gick

Det blir ett samlat inlägg med bilder från veckan som gick.

Inte visste jag att det var så svårt att fota tulpaner. Det blev många försök.

Penseerna svämmar över i zinkhinkarna. Jag satsar på massverkan och är glad över att jag äntligen borrade hål i botten av hinkar och baljor.

Det ser ut att kunna bli många äpplen i år, härligt. Äppelblommorna är så fantastiskt vackra. Jag är faktiskt lite glad att vädret slagit om så att vi kan njuta lite längre av både äppelblommor och tulpaner.

 


Mysteriet just nu i trädgården, vem äter bladen på mina klematis? Jag har ibland i mitten/slutet av somrarna klematisstekeln som mumsar blad, men de brukar synas på bladens undersida. Nu är det någon som äter blad utan att ge sig till känna och precis så här i början av säsongen. De senaste dagarna tycker jag nog ändå att bladen fått vara ifred så jag hoppas att växtkraften ska ta över.
Vem äter bladen?
Tomatplantorna planterades om tidigare i veckan. Skönt att de fick lite mer jord. Använde mest jord från förra året så jag får se om det var tillräckligt med näring kvar.


Det var trädgårdsveckan snabbt i bilder här hemifrån.

Från veckan i övrigt kan väl sägas att inlägget med Stadsodling från i onsdags fick bra spridning vilket är roligt både för mig och för engagerade vänner, kul att ni ville dela med er!

Ha en bra vecka!

torsdag 12 maj 2016

Tulpanfrossa

Jag njuter av tulpanerna i trädgården. I höstas köpte jag en låda med 30 tulpaner från Allt om trädgård. Jag har nyfiket väntat på att se färgerna. Nu blommar de för fullt. Jag gillar formen på den vita och färgen på den mörka.



För er som gillar tulpaner, spana gärna in Isas bilder från Stadsparken i Örebro, fantastisk tulpanblomning. http://isastradgard.blogspot.se/


En mörk tulpan har fått flytta in till köksfönstret.

onsdag 11 maj 2016

Stadsodling i Linköping

Idag, på väg hem från jobbet, kollade jag in Stadsodlingen i Trädgårdsföreningen. Här kan odlingsintresserade få tillgång till pallkrage och kommunen står för marken och jorden, Naturcentrum lånar ut redskap. Ett riktigt bra initiativ, så en eloge till de som fått det att bli verklighet (bl a Klas Schlichting Naturcentrum). Krångligare än så här behöver det inte vara att odla.

Jag träffade min kollega Filippa och hennes "odlarvänner" Lina, Anna och Linn. Här är det mycket skratt och engagemang. Hur djupt ska egentligen rödbetsfrön planteras? Vad ska man välja av alla fröer? Det gäller att ha koll på vad man sår och en sten förvandlas till skylt. Jag tycker det är rätt kul att se att istället för att sitta på en filt och slappa så är det gemenskap och skratt runt en odlingslåda.

Stort lycka till med fröerna! Ni kommer definitivt att lära er massor och samtidigt ha kul tillsammans!
Engagerade.





I vissa lådor har salladen redan kommit upp. 


Lök i givakt för solen.

måndag 9 maj 2016

Restips Ingebo hagar - på väg hem från Öland igår

Igår när vi var på hemväg från Öland stannade vi till på ett eko-café utanför Vimmerby, Ingebo hagar. Vi hade inte varit här tidigare så det blev en positiv överraskning. Det passade perfekt en skön sommardag som igår. Här finns en gårdsbutik med ekoprodukter (bl a kol från kolmila i närheten), café och så lite gårdsdjur som höns och kaniner, vilket alltid är stor succé för vissa i familjen, och så en trädgård full med gamla fruktträd.






En kaka för mig som gillar penséer med små blommor. 

lördag 7 maj 2016

Syrenhäck planterad

En trädgårdsdag i sol, som gett en lång rad av syrener. Det var rätt mycket arbete så nu är jag än mer nöjd med att vi tog hjälp med grävandet. Härligt att ha fått ner alla 46 plantor i jorden. Nu hoppas vi på många år med blommande syrener.
 

Sist vi var på Öland så fixade vi komposter. Idag blev komposterna koja.


Sen snabbklippte jag järneken som finns på baksidan. Jag såg den från fikabordet och kom på att den skulle bli en snyggare form om jag tog bort grenarna längst ner, lätt att fixa. Sen är det inte det roligaste hörnet i trädgården men det kanske går att förbättra allteftersom.
Före


Efter

fredag 6 maj 2016

Vårdagar blev sommardagar

Vilken sommar det har blivit! För oss passar det bra eftersom vi nu är i sommarstugan på Öland. Än har vi mest fixat inne men imorgon tänker vi plantera syrenhäck längs med staketet.

I väntan på morgondagen, 40 ljuslila bondsyrener och 6 vita.

Vi tog hjälp med att gräva ett dike för syrenerna vilket jag är väldigt glad för, det är många rötter i marken och 27 meter är rätt mycket om man ska gräva för hand.


Kastanjen på baksidan har verkligen kommit igång. Längre bort häggmispel.

tisdag 3 maj 2016

Norrköping med orange i rabatten

Idag var jag i Norrköping och såg denna rabatt, visst är det snygga färgkombinationer! Jag gillar särskilt de orangea tulpanerna som kommer följas av orangea liljor, allt i Norrköpings egna färger.



De håller på att förbereda kaktusplanteringen. 25 000 kaktusar planteras varje år. Jag undrar vad det blir för motiv i år.

Tomatplantor

Förra helgen fick jag små tomatplantor. Just nu ser de lite rangliga ut så jag tror jag ska plantera om dem. I helgen som gick har jag haft dem ute på dagarna men inne på nätterna. Plantorna får mig att minnas förra sommaren, plantorna växte men det dröjde länge innan tomaterna mognade men tillslut fick vi skörda. Jag undrar hur dessa småplantor kommer se ut i slutet av sommaren.


Tomater aug 2015