onsdag 30 mars 2016

Att knyta ihop ute och inne

För stugan på Öland har vi tre nyckelord
  • Lättskött
  • Umgås
  • Ute - Inne
Att knyta ihop ute och inne är något som vi ofta återkommer till. Vi vill se mer ut när vi är inne och ute i trädgården vill vi ha fler sittplatser vilket skapar en innekänsla. Det blir dels en soffa eller bänk nära entrén och sen hoppas jag på några utspridda stolar så att man kan nyttja fler delar av trädgården. Vi har bytt ut fönstret i köket mot en pardörr. Det har gett stor effekt, mer ute till miljön inne och också lättare att komma ut. Tidigare har det inte funnits någon öppning direkt mot baksidan vilket det gör nu.

tisdag 29 mars 2016

Kontrastfärger

Åter i Linköping och krokusarna är i full blom. Till våren tycker jag det är skönt med starka kontraster och satsar på krokusar i lila och gult. Dessa lökar var bland det första jag planterade när trädgården var ny. Jag gillar att de där små små lökarna som man köper i en plastpåse kan blomma år efter år.

måndag 28 mars 2016

Kaprifol

På Ölandstomten är det gott om vild kaprifol. Den slingrar sig upp för allt. Nu innan gräset kommit igång ser man bladen även i gräset på den lite mer 'vilda'  delen av tomten. Jag gillar att den nu på våren är lite snyggt vinröd. 

Nu lämnar vi Öland för denna gång. Idag är det sol och alldeles vindstilla. Skulle gärna stanna lite till.

söndag 27 mars 2016

Nyckelpiga

Denna nyckelpiga kom när jag planterade syrener idag.

Arbetsdag - Kompost och syrenhäck

Idag har det varit trädgårdsdag i sommarstugan på Öland. Bakom vår friggebod har vi i många år lagt ris och löv i en hög som blivit allt större. Idag röjde vi upp och byggde en rejäl kompost med tre stora fack  och grävde och planterade syrenhäck. Efterlängtat med bra kompost. Hoppas att syrenerna tar sig. Insåg nu ikväll att jag ska klippa ner dem, får göra det imorgon. 
Igår inhandlades en kompostkvarn som har använts flitigt under dagen.
Sen flyttade jag två rosor som har växt i en liten rabatt i gräsmattan bredvid staketet, nu fick de flytta till framsidan av friggeboden. De köptes in till radhusträdgården i Linköping så nu är det tredje platsen för dem, hoppas på tredje gången gillt. I så fall återkommer jag med bilder på blommande Maidens blush-rosor.

lördag 26 mars 2016

Påsk på Bovieran

Bovieran i Kalmar bjuder på medelhavskänsla. Gott om gömställen för påskäggen. Mycket grönt och ett fantastiskt fikonträd. Alla Bovieranträdgårdar har samma planlösning för växterna.

Veckans växt - Buxbom


När det mesta i trädgården är gulbrunt så är buxbomen alldeles grön. Härligt att se från vardagsrumsfönstret och när man är ute i trädgården. Jag har även börjat på en rabattkant av buxbom, det är tålamodsträning för mig.

fredag 25 mars 2016

Glad Påsk

Här är det återbruk som gäller. Björkkransen har min mamma gjort, kanske var det till förrförra året, den har legat i garaget under vintern. Fjädrarna återanvänder jag, det känns bra att inte köpa nya. Ellen och en kompis satte ihop allt. Så ett samarbete över tre generationer där mitt bidrag var att plocka fram sakerna. Välkomnande och glatt - Glad Påsk!

torsdag 24 mars 2016

Snödroppar - härligt vita

I regn och rusk kämpar sig snödropparna upp. Härligt vita mot den svarta jorden. 

onsdag 23 mars 2016

Små högar i gräsmattan

Det är små jordhögar i gräsmattan. Jag vet inte vad de kommer av. Tror inte att det är mullvadar för de är så små. 

Jag funderar över bloggen, ska det vara perfekta trädgårdsbilder, vilket bilden på vintertrötta gräsmattan inte är. Men så tänker jag på Sigge Eklund som sa att det var deras misslyckanden som blev till intressanta diskussioner i podden (Alex och Sigge). Nu tänker jag att det blir mer givande att dela både snyggt och fult, lyckat och misslyckat. Högarna i det färglösa gräset får vara med. 

tisdag 22 mars 2016

Tulpanerna igen

Söndagens tulpanbukett blir vackrare för varje dag.
Fotograf: Ellen

Boktips - Trädgårdsform

Just nu läser jag framförallt Trädgårdsform (Karin Janrik & Viveka Ljungström). Den är härligt tydlig och matig. Själv har jag inte riktigt tålamodet att mäta och rita allt men blir ändå inspirerad och gör säkert lite mer av det än jag skulle gjort annars. Jag gillar extra mycket sidorna om olika tidsepoker och hur tankarna om hus och trädgård hänger ihop och förändras över tid.

måndag 21 mars 2016

Fågelholkarna redo för inflyttning

Redo för bostadssökande fåglar.
Igår såg vi en talgoxe som kollade in en av våra två fågelholkar. Idag öppnade vi holkarna efter vintern för att vårstäda dem. I en låg det två döda ungar och i den andra en död unge. Så tråkigt att se. Vet inte om det är vanligt. Nu är i alla fall fågelholkarna rengjorda och vi hoppas på att fåglar flyttar in och att många ungar överlever. 

söndag 20 mars 2016

Radhusträdgården

Två bilder från vår trädgård. Vi flyttade in januari 2004 och sedan dess har det blivit mindre gräs och mer blommor. Bilderna är från 2014 och 2015.
Vårt citrusträd som ger skön känsla på altanen.
Pergolan - här vill jag ha högt och grönt. Riktigt lummigt är målet.

Klong

Just nu är det enda som blommar i vår trädgård gula krokusar. Två olika varianter blev det.

Min Klongvas är en favorit.














Murgröna är en annan favorit, allting blir snyggare med murgröna.






Jag har mycket kvar att lära när det gäller layouten, men nu är i alla fall bloggen igång. 




Vårtulpaner

Och så denna härliga vårbukett av Maria med familj. Jag tröttnar aldrig på tulpaner. Tänk att kungen inte gillar gnisslet som blir av tulpanstjälkarna. Jag tycker det är ett skönt ljud, olikt allt annat. 
Fotograf: Ellen

Sommarkänsla i mars

Idag fick jag denna härliga pelargon av Karoline. Den ger mig sommarkänsla. Jag hoppas den kan överleva fram till sommaren så jag kan plantera ut den då.